1. Guliile se curăță de coajă, îndepărtând porțiunile care sunt mai lemnoase. Partea fibroasă se găsește la bază, în partea opusă frunzelor. Frunzele se pot adăuga și ele în supă, tăiate mărunt, evităm doar acele porțiuni cu multe fibre. După curățare, guliile se dau pe răzătoarea mare. Rădăcinoasele (morcovi și țelină) se decojesc, se spală bine și se toacă în cuburi mărunte, la fel și ceapa.
2. Într-o oală cam de 4 litri, se încinge pe foc mediu uleiul. Se adaugă ceapa, 1 praf de sare și se călește, amestecând frecvent, până ceapa devine ușor transparentă, semn că s-a înmuiat. Se adaugă guliile rase și se mai călesc împreună 2-3 minute, amestecând frecvent.
3. Se adaugă morcovii și țelina și se mai călesc cam 1-2 minute. Ceea ce se vede verde în poza de mai jos nu e altceva decât cele câteva frunzulițe ale guliilor, mărunt tăiate, pe care le-am adăugat în oală deodată cu rădăcinoasele.
4. Se adaugă apă (cam 2,5-3 litri sau cât e nevoie să umple oala lăsând liber un spațiu de un lat de mână). Se adaugă frunza de dafin și 1 linguriță de sare. Se aduce la fierbere și se fierb toate împreună cam 7-8 minute, sau cât e nevoie pentru ca guliile și morcovii să fie gătite cam pe jumătate, să nu își piardă textura complet.
5. Cât timp zeama fierbe, avem timp suficient să pregătim găluștele de făină csipetke, adică ”ciupituri” (în maghiară). Veți vedea, denumirea este strâns legată de modul de preparare. Pentru început, oul se bate cu un pic de sare într-un castron, cu furculița. Se adaugă făina lingură cu lingură, amestecând bine.
6. Când nu mai e eficientă amestecarea cu furculița, se ia aluatul la frământat. Vom obține un aluat mai suplu decât cel de tăiței. Nici nu e nevoie să îl lăsăm la odihnit, ca în cazul pastelor, continuăm imediat cu pasul următor.
7. Se rup mici bucăți din aluat, cât putem ”ciupi” cu două degete, și se împrăștie pe o coală de hârtie de copt. Hârtia ne va ajuta să punem la fiert toate găluștele deodată.
8. Când zeama fierbe iar legumele au gradul de gătire descris la punctul 4, se adaugă în oală toate găluștele deodată, cu ajutorul colii de hârtie pe care le-am pus.
Supa de gulii – ciorba de gulii – finalizarea preparatului
9. Imediat după ce am adăugat găluștele în oală, se adaugă și roșia tăiată cubulețe. Se lasă totul să fiarbă laolaltă cam 6-7 minute.
10. Se oprește focul și se adaugă pătrunjelul verde tocat. Se asezonează cu sare și piper alb după gust. Se acoperă oala cu capacul și se lasă să se odihnească puțin, cât ne ocupăm de smântâna pentru dres.
Cum se drege cu smântână și gălbenuș supa de gulii – ciorba de gulii
11. Smântâna și gălbenușul se bat bine cu furculița, într-un castron mărișor (cam de 1,8 litri).
12. Polonic cu polonic, se adaugă zeama fierbinte, amestecând energic după fiecare nouă șarjă adăugată. Se continuă până când amestecul din castron se înfierbântă bine (dacă punem mâna pe castron simțim bine căldura). În acest fel, smântâna se temperează și se reduce riscul de aglutinare (tăiere) a acesteia când se adaugă în ciorba fierbinte. O smântână cu un conținut redus de grăsime, însă, se poate tăia chiar dacă a fost corect temperată, de aceea folosim smântâna cu procent de grăsime ≥20%.
13. Se adaugă conținutul castronului în oală și se amestecă rapid. Se verifică din nou gradul de asezonare cu sare și piper alb și e gata.
Supa de gulii sau ciorba de gulii, dacă o preferați înăcrită, se servește caldă. Dacă cineva dorește să o înăcrească, oferiți la masă oțet sau zeamă de lămâie. E o ”zamă” ușurică și tare plăcută, sper să o încercați și să vă placă. Să vă fie de folos!
Supă de gulii cu găluște de făină csipetke, o rețetă ardelenească de ciorbă de gulii, foarte rapidă și ușor de pregătit.
-2 gulii mărișoare (cam de 180-200 de grame/bucată)
-2 morcovi de mărime medie
-1 bucată de țelină cât 1 ou
-1 ceapă mijlocie (cam de 150 de grame)
-2 linguri de ulei
-1 roșie mare, bine coaptă, decojită și tăiată cubulețe
-1 legătură de pătrunjel verde (opțional, puteți folosi mărar sau un amestec de pătrunjel și mărar)
-1 foaie de dafin
-2,5-3 litri de apă
-150 de grame de smântână de minimum 20% grăsime
-1 gălbenuș proaspăt
-sare și piper alb
-opțional: un pic de oțet sau zeamă de lămâie