Categorii
Toate produsele
Producatori Autohtoni

POVESTE CUVEE ALB SEC 0.75L

5 în stoc
45 lei
VIGNADORO | MINIS MADERAT
Culoare: alb
Gust: sec
Soi International: Sauvignon Blanc | Traminer
Cupaje: cupaj alb
Tara de provenienta: Romania
Podgorie: Minis Maderat
Brand: Poveste de la Minis
Regiune viticola: Dealurile Crisanei si Maramuresului - RO
Anul de recolta: 2022
Treapta de calitate: Minis DOC CMD
Tarie alcoolica (% vol.): 12,5
Volum nominal: 75 cl

Producator: Vignadoro
Vin Alb | Sec | Cupaj Sauvignon Blanc, Traminer | 2022 | DOC CMD Minis* | Alcool: 12,50% vol. | Volum: 75 cl | brand Poveste de la Minis* | producator Vignadoro | podgoria Minis - Maderat* - centrul viticol Maderat, Pâncota | regiunea viticola Dealurile Crisanei si Maramuresului | Romania

note de degustare | Un vin alb maturat in butoaie de stejar cu miresme puternice. Se disting fructele de mar verde, piersica alba dar si aromele de busuioc, agrise, insotite de arome lemnoase, vanilie si nucsoara.

asociere culinara | Se adapteaza cu succes la orice gust. De la aperitiv, la gustari aperitive constand in mezeluri taiate felii sau finger foods, la feluri din peste sau carnuri albe (pui, gaina, curcan etc).

temperatura de servire | 8 - 10 grade Celsius.

potential de invechire | Pastrat in conditii optime temperatura, lumina si umiditate, acest vin are un potential de invechire de 2 - 3 ani.

* Gasesti informatii suplimentare in sectiunea Info Producator.
Vignadoro srl a ales pentru vinurile sale terroir-ul de la Pâncota, judetul Arad, localitate care face parte din arealul delimitat pentru producerea vinurilor cu denumirea de origine controlata Miniş (DOC Miniş).

La peste 200m peste nivelul marii, mai multe hectare de plantatii de vita de vie furnizeaza soiurile de struguri din care se produc 5 vinuri DOC Miniş: Pinot Gris, Feteasca Regala, Pinot Noir, Feteasca Neagra si Burgund Mare. Dealurile de aici, formate in perioada Cuaternarului, permit o ventilatie optima care favorizeaza sanatatea naturala a strugurilor. Terenul este argilos mixt cu pietre de origine vulcanica, bogat in saruri minerale si microelemente si clima prezinta variatii termice medii de 15° C, cu varfuri la 20°, in perioada de maturitate a strugurilor.

Cumpara vinuri premium romanesti produse de catre Vignadoro



Istoria vinului in regiunea Miniş – Măderat se intinde pe mai bine de 8 secole, prima atestare viticola a localitatii Miniş datand din 1212. Bogatia solului, relieful ce favorizeaza orientarea predominant sudica si microclimatul cu influente mediteraneene, cu toamne blande si uscate, se impletesc intr-o armonie desavarsita pentru a da nastere unui vin de Poveste.

Povestea viticulturii in zona Aradului este atestata de catre Episcopul Gerard, in lucrarea sa "Deliberatio”. Regina Gizella a Ungariei a daruit, cu incuviintarea regelui, in anul 1038, 8 vii situate pe dealul Macra (azi Mocrea), cu tot atatia vieri. Intr-o danie a regelui Bella al II-lea, din 1177 (reconfirmata în 1202) sunt mentionati 317 iobagi, din care 164 erau viticultori. In 1562 dijma (zeciulala, a 10-a parte din recolta) s-a ridicat la 141.000 litri, iar suprafetele cultivate depaseau 700 hectare.

Pentru concursul internaţional de vinuri de la Londra, din 1864, au fost selectate vinuri din 11 localitati, predominand vinurile de Miniş si Măderat, unele datand din 1785. La expozitia mondiala pentru viticultura de la Viena, din 1873, mai multe probe de vin au primit medalii de onoare. In anul urmator, la Londra, un vin aromat de Păuliş a obtinut premiul I. In 1885, producatorul Anton Ţăranu din Ineu a obtinut cu soiul Bacator, Marele Premiu de la Budapesta. In 1744 a fost preparata prima data Cadarcă, mai intai la Miniş, apoi la Ghioroc, Păuliş si Cuvin.

Primele exporturi au fost facute de catre contele Anton Grossalkovich, in 1745, catre Cehia, apoi la Buccari si Fiume. Baronul Dietrich de la Pâncota a exportat in deceniul al IV-lea al secolului al XIX-lea, 4.000 vedre de vin la Viena. In anul 1851 existau 800 iugăre cu vie la Măderat si Mâsca, peste 1090 la Păuliş si peste 2000 la Pâncota.

Cumpara vinuri premium romanesti care alcatuiesc brandul Poveste de la Minis



Podgoria Miniş - Maderat are, in general, un climat temperat continental cu influente mediteraneene, subordonat influentelor specifice climatului Europei Centrale. Unele particularitati ecologice ale podgoriei sunt asigurate de adapostul natural pe care il realizeaza Muntii Zărandului, expozitia sud-vestica, inclinatia versantilor de 15-35% si particularitatile solului. Aici iernile sunt în general usoare si trecerile spre primavara si vara se fac brusc, situatie intalnita mai ales in ultimii 10-15 ani. Toamnele sunt lungi, calduroase si uscate.

Aptitudinea oenoclimatica a regiunii viticole este pregnant favorabila pentru producerea vinurilor rosii de inalta calitate. Pantele abrupte, terasate pentru cultivarea vitei-de-vie fragmenteaza si franează forta vanturilor si curentilor reci. Pe timp calm, prin incalzirea versantilor, se asigura o circulatie domoala a aerului, favorabila desfasurarii proceselor fiziologice ale plantelor si acumularilor calitative in boabele de struguri. Pantele previn stagnarea excesului de apa, inlesnind incalzirea solului si prevenind instalarea putregaiului cenusiu al strugurilor. Arealul delimitat pentru D.O.C. Miniş beneficiaza de resurse luminoase excelente. Amplasarea viilor pe versantii dealurilor asigura nu numai o expozitie excelenta, dar si o expunere la incidenta razelor solare propice acumularilor de zaharuri si antociani in strugurii destinati vinurilor rosii. Vaile care pastrează roua diminetilor de vara pana la orele amiezii permit retinerea unei aciditati corespunzatoare in strugurii soiurilor albe.

Vinurile obtinute in acest areal sunt foarte extractive, media depasind 25 g/l la toate soiurile, cele rosii necesitand o perioada mai mare de maturare si învechire decat in alte regiuni viticole din arealul romanesc. Vinurile rosii prezinta aciditate mai ridicata decat în alte podgorii romanesti. Cele mai acide vinuri rosii sunt cele obtinute din Cadarcă si Burgund Mare. Cu toate acestea, aciditatea totală este echilibrata si se desavarseste in timpul fermentatiei malolactice.

Cumpara de aici vinuri romanesti din Podgoria Minis - Maderat



Minis DOC CMD - Vin de calitate superioara, cu denumire de origine controlata (DOC) care se obtine numai in perimetrul podgoriei Minis, din struguri recoltati de pe plantatii de vita de vie situate in arealul delimitat pentru aceasta denumire, cu conditia respectarii tuturor prevederilor din caietul de sarcini “DOC Minis”. Taria alcoolica naturala minima este 11% vol. CMD - (struguri) culesi la maturitate deplina reprezinta treapta de calitate a vinului data de continutul in zaharuri la recoltarea strugurilor - pentru Pinot Gris acesta trebuie sa fie minim 204 g/l.

Cumpara de aici si alte vinuri premium Minis DOC CMD
Produse similare